maanantai 13. helmikuuta 2017

Cassandra Clare: Clockwork Princess

[lähde]

Viikonlopun aikana sain luettua tämänkin trilogian päätökseen. Tunnelma on haikea, mutta onneksi tämä ei ole Claren tuotannosta viimeinen, joka odotti lukemistaan aika kauan.

Tarkoitus oli lukea tämä vasta myöhemmin, ja siirtyä itselleni asettamaani toiseen lukutavoitteeseen (Goodreadsin "75 kirjaa tänä vuonna" lisäksi): luen kaikki hyllystämme löytyvät kirjat, joita en ole vielä lukenut. Poikkeuksena on miehen sotakirjat trillerit, joihin en halua kiinnostuksen puutteen takia tuhlata aikaani. Joka tapauksessa, palauttaessani erästä toista kirjaa näin tämän irrallaan hyllyssä ja nappasin sen. Omat kirjat saivat vähän aikaa odottaa.

Kahteen edelliseen osaan verrattuna teos on aika järkälemäinen, melkein 600 sivua. Aikansa se otti, sillä tälle kuulle olen hankkinut itselleni aivan liikaa tekemistä. Yksi bussimatka Helsinkiin ja takaisin riitti melkein viimeistelyyn, mutta ei ihan.

Kirjalla on ne samat hyvät puolet ja osittain samat huonot puolet kuin edeltäjälläänkin. Tämän kirjan teki minulle puuduttavaksi lukea taas henkilökemiat. Jemin ja Tessan välisen kemian puuttuminen ja Tessan ja Williamin välisen kemian ylikorostuminen saivat kolmiodraaman tuntumaan kevyeltä yritykseltä. Minulle jäi sitä paitsi tästä koko kirjasarjasta vähän sellainen maku suuhun, että Tessaa viehätti Williamissa lähinnä seksikkyys eikä luonne. Jamesin olisin itse kihlannut ja vienyt vihille siltä seisomalta, kun olisin hänet nähnyt (*mies kohottaa kulmakarvojaan sohvalla*). Lopun epilogi tuntui väkisin väännetyltä yritelmältä paikata vanhoja töppäilyjä ja saada lukijoilta vähän armoa Jemin kokemalle kohtelulle Tessan (ja Williamin) taholta. Moni näihin parisuhdesotkuihin lukeutuvista juonikuvioista tuntuivat ylipäänsä vain liian helpoilta ratkaisuilta. Jos tämä olisi ollut avausosa, olisi jatko-osat ehkä jääneet lukematta, jos uteliaisuus ei olisi vienyt voittoa.

Vähän ristiriitaisin tuntein tämän lasken luettujen kasaan. Oli se ihan hyvä, mutta jotenkin ei vain vakuuttanut.

3/5

Kirja: Clockwork Princess
Kirjalija: Cassanda Clare
Sarja: The Infernal Devices, #3
Julkaistu: 2013
s.568
WALKER BOOKS LTD.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herättikö kirja tai arvostelu ajatuksia? Kerro niistä!